50 jaar Lauwersmeer

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Daar kwam een einde aan toen op 23 mei 1969 koningin Juliana erop toe zag hoe de laatste caissons afgezonken en vastgezet werden en op 25 mei van dat jaar de definitieve afsluiting van de Lauwerszee plaats vond: de Lauwerzee werd het Lauwersmeer. Hoewel de afsluiting grote gevolgen had voor de bloeiende vissersgemeenschap ontstond op de vroegere zeebodem een prachtig nieuw landschap. Een waar een vogelparadijs, dat later werd aangewezen als Nationaal Park Lauwersmeer.

Bron: lauwersmeer.groningen.nl

Visit Wadden

In mei 2019 bestaat het “Nationaal Park” Lauwersmeer 50 jaar. In dat kader is er in de omgeving van het Lauwersmeer en de kustgebieden vanalles te doen. Op o.a. de website visitwadden.nl vind je leuke en lekkere dingen om te doen in de regio. Hier vind je ook de activiteiten die we bij ‘t Ailand aanbieden.

LauwersZee: Zilt, Zoet & Zalig

Om dit historische moment van afsluiting ook in Lauwersoog te vieren en bij stil te staan besteden we deze maand bij ‘t Ailand ook extra aandacht aan de samenhang tussen rivier, kust en zee met in ons restaurant uiteraard “Eten wat het Wad schaft” met heerlijke smaakcombinaties die zoet en zout verbinden: LauwersZee: Zilt, Zoet & Zalig.

Leer alles over Waddenvis en de traditionele visserij

Ook kun je meer leren over de Waddenzee en de traditionele visserij met o.a. onze kleine excursies ‘plankton vissen’ en ‘fuik legen’ met de traditionele slikslede (of kraite) op het Wad. Of volg eens onze Grote workshop vis fileren (bijna elke 1e zondag van de maand). Hieronder vind je een paar activiteiten en data. Wil je meedoen? Laat het ons dan tijdig weten.

Traditionele slikslede of kraite

Agenda wadvistochten & workshops

Do 30 mei 11:00 – 16:00 Voedsel zoeken bij laag water (oesters rapen, netten zetten: zwemt er iets? Incl lunchpakket). Kinderen €40,- en €70,- voor volwassenen. Minimaal 6 tot max. 12 deelnemers.

Vr 31 mei 14:00 – 15:00 Plankton vissen (met planktonnet vissen vanaf steiger, bekijken onder de microscoop). Kinderen € 2,50 en volwassenen 5,-. Minimaal 4 tot max. 12 deelnemers.

vr 31 mei 15:00 – 16:00 Fuik legen met de slikslede (en kijken wat erin zit) Kinderen €5,- en € 7,50 voor volwassenen. Minimaal 2 tot max. 4 deelnemers.

zo 2 juni 11:00-18:00 Grote Workshop vis fileren in de viswerkplaats (inclusief lunch en de gesneden vis naar huis). Kinderen € 120 en volwassenen 175,-. Minimaal 4 tot max. 12 deelnemers.

Voor meer info zoals data, andere leuke (groeps) activiteiten neem een kijkje op wadvistochten.nl of mail ons via wadvistochten@goedevissers.nl.

Informeer gerust naar de mogelijkheden! Loop binnen bij restaurant ‘t Ailand Haven 49 en 49A Lauwersoog (startpunt van alle activiteiten) of bel ons voor overleg. Telefoonnummer ‘t Ailand 0519-349033 (vrijdag t/m zondag bereikbaar).

Bekijk vooraf onze veiligheidsvoorschriften en voorwaarden op wadvistochten.nl.