Update #containerramp #waddencleanup

Update 9 januari 2019

Wat is er gebeurd?

In de nacht van 1 op 2 januari voer het containerschip van de MSC Zoë mogelijk door een ondiepe vaargeul in onrustig weer en verloor zo meer dan 270 containers in de Waddenzee. Enkele hiervan zijn opengebroken en verloren de inhoud. Kort hierna kwamen diverse acties op gang om de de aangespoelde spullen en stukken plastic op te ruimen. Vele helpende handen kwamen van heinde en verre om de dagen erna de kustgebieden en Waddeneilanden van Groningen en Friesland op te ruimen. Ook het leger werd ingezet. Bijna alle containers zijn inmiddels met behulp van sonar gelokaliseerd. Er wordt gekeken hoe de containers te borgen. Het incident wordt nader onderzocht.

Op maandagmiddag 7 januari wordt in verband met de veiligheid opgeroepen niet naar het gebied te komen om op te ruimen tijdens stormachtig weer. Op dinsdag 8 januari zijn er door het weer en springtij weer containers opengebroken. Hierdoor zijn nieuwe ladingen afval en plastics in zee beland en spoelt aan op de stranden, kust en kwelders. De gevolgen van deze ramp zijn verschrikkelijk voor de natuur en dieren. Op de lange termijn zijn de gevolgen op dit moment nog niet te overzien. Deze ramp heeft zeker een nasleep. Vanaf woensdag 9 januari worden nieuwe opruimacties georganiseerd.

Lees het laatste nieuws

Leeuwarden Courant over dag 7 na de containerramp op de Wadden en meer. RTV Noord  liveblog over de containerramp. Bekijk de video over hoe containers worden geborgen in Lauwersoog. Dagblad v/h Noorden diverse artikelen over de containerramp.

Hoe kan ik helpen?

Veiligheidsregio Friesland schrijft over de containerramp en hoe je veilig kunt helpen.
De hashtag van de opruimacties zijn; #waddencleanup #helpwad

Opruimacties aan de Groninger Noordkust

Helpen in de gemeente Hogeland? Dat is het Noordelijke Kust gedeelte van de provincie Groningen. De gefuseerde gemeente waarvan ook Lauwersoog sinds 1 januari 2019 onderdeel is. Gemeente Het Hogeland, Rijkswaterstaat, de provincie Groningen, Het Groninger Landschap, zeehondencentrum Pieterburen en het Waterschap Noorderzijlvest slaan de handen ineen en zijn bezig met een het coördineren van opruimacties aan de Groninger Noord kust. Voor meer informatie kun je kijken op de websites en social media van de betrokken partijen.

Zeehondencentrum Pieterburen kondigt op facebook nieuwe opruimacties aan.

Meer info over opruimacties aan de Groninger kust is o.a. te volgen via de website en de facebookpagina en website van Gemeente Het Hogeland, de facebookpagina en website van Waterschap Noorderzijlvest.

Zelf organiseren van een opruimactie + tips

De Waddenzee heeft het UNESCO Wereld erfgoed status. Alle opruimhulp is welkom om natuur en milieu zo veel mogelijk te ontzien, maar let wel op! Sommige gebieden zoals kwelders zijn zeer kwetsbaar. Wil je graag zelf in actie komen? Bekijk deze tips op de website rijkewaddenzee.nl. Dat kan via diverse platformen zoals Trashwalking Nederland  of Trashless.earth.

Gratis* warme drank bij ‘t Ailand

Gratis koffie, thee of warme choco voor hulp jutters milieuramp Waddenzee. Kom je opwarmen bij de houtkachel, kom eten wat het Wad schaft. Parkeren voor de deur. Ook hebben wij juten jutzakjes te koop bij ‘t Ailand, een initiatief van Doe eens Wad .

* Op vertoon van bewijslast (toon je afvalfoto of vertel je jutverhaal). Maximaal 1 drankje per jutter. Aan deze actie kunnen geen rechten worden ontleend. Geldig tijdens openingstijden vrijdag, zaterdag, zondag 11:00-19:00.

Hulpjutters bedankt!

Vele handen maken lichter werk. Wij hebben diverse hulpjutters mogen verwelkomen in ‘t Ailand. Ook was er een groepje hulpjutters die met onze sliksledes en waadpakken zich op het slik hebben gewaagd om afval van het slik te verwijderen. Zo spoelt het niet terug de zee in. Wat een topactie. En de waadpakken (laarspakken) zijn heel netjes door ze afgespoeld., nog nooit zo schoon gezien. Aldus Barbara.

Wij zijn jullie allemaal ontzettend dankbaar voor jullie inzet van nu, straks en later!

 

Familie vol hulpjutters aan de warme choco.
Hulpjutters uit Amsterdam namen 1 zak buit mee, 4 zakken afval in de container.