Dag van het Wad plus Doe eens Wad

Speciaal voor de #dagvanhetwad hebben we een heel leuk laagdrempelig visserij programma in Lauwersoog op zaterdag 30 juni 2018.

Programma Dag van het Wad in het kort

11:00 Zingen voor de jarige Waddenzee
12:00-13:00 Doe eens Wad: Plastic Safari op de Waddenzee
13:00, 14:00, 15:00, 16:00 Staand want vissen, netten legen

Locatie: ‘t Ailand Haven 49a Lauwersoog
Kosten: Plastic Safari, bijdrage voor netten en jutzakjes €5 (richtlijn).
Staand want vissen, netten ophalen €5,- p.p. 

Zingen en kado’s voor ‘jarige’ Waddenzee: Plastic Safari door de haven van Lauwersoog

In Lauwersoog wordt de verjaardag van het Werelderfgoed Waddenzee gevierd met allerlei feestelijke activiteiten. Bij ‘tAiland Lauwersoog begint het feest om 11 uur met het toezingen van de ‘jarige’ Waddenzee. Bij een verjaardag hoort ook een kado. Dat kado is dat zoveel mogelijk mensen op en rond de Waddenzee plastic afval gaan opruimen. Daarom is er om 12 uur een boottocht – de ‘Plastic Safari’ – door de haven in een rubberboot die ook langs de ondiepe kanten kan varen. Er zijn speciale schepnetten mee om zoveel mogelijk drijvend plastic uit de haven te vissen. Iedereen mag deelnemen. Reserveren voor de Plastic Safari kan via wadvistochten@goedevissers.nl.

Jutzakjes

Niet alleen tijdens een speciale actie, maar elke dag waarop we genieten van het Wad is het goed om aandacht te vragen voor  een ‘schone zee’. Om dat makkelijk te maken zijn handige jutzakjes ontwikkeld. De jutzakjes worden op deze feestelijke Dag van het Wad voor het eerst gepresenteerd. Na het zingen worden de zakjes verspreid zodat iedereen overal op een makkelijke manier rondzwervend plastic kan meenemen om thuis weg te gooien.

jute jutzakjes doeeenswad.nl

Iedereen kan meedoen!

Alle mensen die komende zaterdagochtend de Waddenzee willen toezingen zijn welkom. De jutzakjes zullen ter plaatse te koop zijn. En er kunnen 12 mensen mee op plastic safari door de haven. Reddingsvesten en schepnetten zijn aanwezig.  

Alles eindigt in zee

Vervuiling die op het land wordt veroorzaakt komt vroeg of laat in zee terecht, en als eerste in kustgebieden. Plastics vallen in het milieu langzaam uit elkaar tot microscopisch kleine deeltjes die zich mengen met het plankton, de basis van al het leven in zee. Het is daarom goed om plastic op te ruimen voordat het microplastic wordt. Dus iedereen die van de zee houdt, graag vis eet of van de visserij leeft, we hebben allemaal een belang om de zee schoon en gezond te houden. En als iedereen doet wat hij kan, kunnen we veel bereiken.

Initiatief van Doe eens Wad, met véél partners

De jutzakjes zijn ontwikkeld door Nienke Dijkstra van Doe eens Wad is. Het motto van Doe eens Wad is:

‘Als ik doe wat ik kan en jij doet wat jij kan en we vragen allebei anderen om dat ook te doen. Hoe ver kunnen we dan komen?’

De NNZ, het Groningse familiebedrijf dat groot is geworden met de verkoop van juten zakken, levert de juten jutzakjes. Ecomare, Groningen Seaports, de Waddenvereniging, ’t Ailand – Wadvistochten Lauwersoog , Zeehondencentrum Pieterburen, Programma naar een Rijke Waddenzee, Waterschap Noorderzijlvest, Dinges -Doe mee verlos de zee Vlieland, Waterschap Hunze en Aa’s, Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog, Marketing Groningen, Merk Fryslân, SUEZ, Stichting Goede Vissers, Staatsbosbeheer en Doe eens Wad zorgen voor de verspreiding.

Betrokken visserijsector

De visserij is op verschillende manieren betrokken. Vissers nemen al jarenlang plastic afval dat ze opvissen uit zee mee naar de wal, gefaciliteerd met bigbags van Fishing for Litter van het KIMO. De nieuw ontwikkelde jute zakjes zijn eigenlijk gebaseerd op een burgerversie van hetzelfde idee. Wadvistochten (van beroepsvissers Jan en Barbara Geertsema) organiseert de plastic safari met de boot in de haven. De visserijcoöperatie CIV Lauwersoog zorgt voor de schepnetten, gemaakt van oude netten van garnalenvissers uit Lauwersoog. Bij Visrestaurant ‘tAiland is die dag te zien wat vissers opvissen uit zee en wat Doe eens Wad heeft verzameld op de wadplaten. Bovendien kun je om 12 uur zelf mee met Wadvistochten Lauwersoog om in de haven plastic te vissen.

Staand want netten ophalen

Na afloop van de Plastic Safari kan je deelnemen aan allerlei feestelijke activiteiten in Lauwersoog. Onder andere staand want netten ophalen met Wadvistochten. Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 kunnen steeds maximaal 12 mensen met ons mee in de boot om een staand want net op te halen en te zien wat er in zit. Dit is een traditionele vismethode waarbij we gebruik maken van de stroming, het getij en het trekgedrag van vissen.

Je krijgt van ons een echt waadpak te leen, en natuurlijk ook een reddingsvest. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, mits ze een zwemdiploma hebben en onder begeleiding van een volwassene. Deelname €5,- per persoon. Reserveer via wadvistochten@goedevissers.nl.

staand want netten ophalen wadvistochten.nl

Ja, ik wil mee!

Wil je een (paar) plekje(s) reserveren voor de ‘Plastic Safari’ of wil je graag mee ‘staand want netten ophalen’? Meld je aan met een mailtje aan wadvistochten@goedevissers.nl of bij ‘tAiland telefonisch: 0519-349033 Of binnenlopen: Haven 49A in Lauwersoog.

Meer info? Bekijk ook ons facebook event. Of check Doe eens Wad op facebook.
Meer Dag van het Wad Het hele programma is te vinden op visitwadden.nl/dag-van-het-wad

‘N andere keer graag mee op een ander avontuur op de Waddenzee? Bekijk onze agenda wadvistochten.nl/data

Vervolg van de Plastic Safari op 1 juli op de Raaf

Op 1 juli kun je nog mee met het schip ‘de Raaf’ van Doe eens Wad om uit de Waddenzee afval te halen. De Raaf is een stoere stalen vissersmanschouw van rond 1965. Het is één van de laatste schepen die nog voor de visserij gebouwd is.  (voor het plastic vissen op zondag 1 juli kun je je direct opgeven via Doe eens Wad via  info@doeeenswad.nl).