“Onze” Scholeksters nu herkenbaar aan kleurringen

In de ochtend van 27 mei 2019 heeft Magali Frauendorf “onze” scholeksters kleurringen gegeven. We kunnen ze vanaf nu dus met de verrekijker van een afstand herkennen. En hopelijk komen we meer te weten over wat ze doen als ze niet op ons dak zitten te broeden.

Onderzoekster Magali ringt scholeksters, foto door Barbara Rodenburg Geerstema

Natuurijk waren de vogels even van slag. Maar inmiddels zitten ze weer braaf om beurten te broeden op hun 4(!!!) eitjes. Ook te volgen op de webcam.

Onderzoek naar scholeksters populatie

De scholeksters hebben 4 eitjes in hun nest gelegd en zijn goed doorvoed. Natuurlijk mede dankzij de mosseltjes etc die elke week meekomen met de Wilde Wadoesters die wij na het rapen op het Wad iets dichter aan de wal brengen. Vanaf ‘t Ailand heb je goed kijk op de scholeksters (en andere vogels en dieren) die over het Wad lopen en vliegen op zoek naar voedsel.

Magali Frauendorf is onderzoekster bij het Nederlands Instituut voor Ecologie. Binnen het project CHIRP (Cumulative Human Impact on biRd Populations) onderzoekt zij onder andere de prestaties van scholeksters in het broedseizoen en de belangrijkste oorzaken van een verminderd reproductiesucces van scholeksters.

Scholekster meting bij ‘t Ailand Lauwersoog, foto door Kirsten Bos

Foto’s van de 4 eitjes

Buurtvrouw Kirsten Bos kwam die ochtend spontaan binnenlopen en was getuige van de scholekster meting. Enthousiast maakte zij ook enkele foto’s van onderzoekster Magali, onze scholeksters en de 4 eitjes. Wij zijn blij met de foto’s, waarvoor dank voor het doorsturen.

Vier eitjes van de scholekster, foto door Kirsten Bos

Nest kratten op het dak sinds 21 april

De scholeksters zijn gaan broeden op het dak van restaurant ‘t Ailand in Lauwersoog, nadat eigenaren en Wadvissers Jan en Barbara Rodenburg Geerstema op 21 april 2019 kratten met stenen hebben geplaatst op daken in de Haven van Lauwersoog. Niet lang na het plaatsen van de nestkratten, kwam een stel scholeksters het plekje op het dak van ‘t Ailand (alweer?) bewonen.

Scholeksters keren vaak terug naar de plek waar het hen eerder is bevallen. Jan en Barbara plaatsen de kratten met stenen al sinds 2013, en elk jaar broedt er weer een stel scholeksters op het dak. Door het plaatsen van nestkratten willen wij bijdragen aan aantrekkelijke plekken voor scholeksters om te broeden.