Help mee plastic opruimen

Plastic soep in de Waddenzee

Verschrikkelijk en duidelijk zichtbaar. Het gebeurt wel vaker dat een container ( en de inhoud) van een schip in de zee terecht komt. Maar op 1 januari 2019 zijn het er wel erg veel! Maar liefst 270 containers zijn in de Waddenzee terechtgekomen. Het is aan de kust en op de eilanden duidelijk zichtbaar hoeveel troep er in de zee terecht komt. Het grootste probleem zijn kleine deeltjes plastic en piepschuim en mogelijk andere, niet goed zichtbare gevaarlijke stoffen die nu in de Waddenzee en het slik terecht komen en natuur, dier en daarmee ook de mens bedreigen met vervuiling, met alle gevolgen van dien.

Bij Lauwersoog was de dijk donderdag aan het einde van de ochtend schoon. Bij het volgende hoogtij wordt de volgende lading verwacht. Volgens betrokkenen kan het nog weken duren voordat de volledige lading is aangespoeld.
Dagblad van het Noorden

Ja, natuurlijk kom ik helpen

Houd jij ook zo van de natuur en de Waddenzee? Kom en sluit je aan bij de verschillende opruim en schoonmaak initiatieven. Diverse regionale organisaties zetten zich reeds met regelmaat in en doen al iets tegen de plastic soep in onze Waddenzee. Zij kondigen gezamenlijke opruim acties aan. Wij helpen je graag op weg met enkele tips om mee te kunnen helpen.

Jutzakjes

Handige zakjes van Doe eens Wad om het afval in te verzamelen, verkrijgbaar bij ‘t Ailand.

Gratis warme drank voor hulp jutters Lauwersoog

Op vertoon van een foto van jouw jut buit. Je verzameling afval kun je kwijt in de containers in de haven. Wie meedoet met het piepschuimjutten kan bij ons dit weekend een gratis warme koffie, thee of chocolademelk krijgen. Kom je lekker bij ons opwarmen. De houtkachel staat aan.  Maximaal 1 warme drank per jutter. Wij zijn open op vrijdag, zaterdag en zondag 11:00-19:00 uur. Restaurant ‘t Ailand Haven 49A Lauwersoog.

DOE MEE. Grote Waddenzee schoonmaakactie!

Donderdag 3 januari 2019 van 10:00 tot 16:00 uur.
Grote Waddenzee schoonmaakactie. Haven Lauwersoog.

Onder andere in de haven van Lauwersoog wordt er een opruimactie georganiseerd. Maar ook op andere plaatsen en plekken zetten mensen zich in en helpen afval op te ruimen. Sluit je aan! Deze actie wordt ook na 3 januari doorgezet. Bekijk het facebook event van deze schoonmaakactie Lauwersoog.

Grote Waddenzee schoonmaakactie! Foto door Zeehondencentrum Pieterburen‎.

Meer opruimacties

Zaterdag 5  januari 2019 van 13.00 tot 18.00 uur.
Nieuwjaars Clean Up het Rif. Start Haven Lauwersoog.

Een schoonmaakactie middenin de Waddenzee. Het Rif is een zandbank tussen Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog en ligt ten noorden van de Engelsmanplaat. Deze tocht biedt plaats aan 60 personen en is geschikt voor personen vanaf twaalf jaar. Tickets zijn online via de website van het Zeehondencentrum te reserveren. Geef je op voor deze opruimactie het Rif.

Vrijdag 19 april 2019 en diverse andere data. Doe eens Wad.

Ook deze organisatie zet zich in om samen iets te doen aan de plastic soep in de Waddenzee en organiseert regelmatig vaartochten naar het Rif om er afval op te ruimen. Bijvoorbeeld op Goede Vrijdag 19 april. Vertrek 4-5 uur voor Laag Water (LW is om 17.36 uur). Ook kun je via Doe eens Wad speciale jut zakjes aanschaffen om afval uit de zee mee op te kunnen ruimen. Bekijk meer data van opruimacties Waddenzee in 2019 en hoe je je kunt inschrijven op de website van Doe eens Wad. Of blijf op de hoogte van opruimacties via facebook. Doe eens Wad is een initiatief van Nienke Dijkstra.

Doe eens Wad jutzakjes. Samen iets doen aan de Plastic Soep in de Waddenzee

#doeeenswad #zeecontainers #natuurramp #plasticsoep #Waddenzee #Lauwersoog #Groningen #Friesland #Staatsbosbeheer #Natuurmonumenten #WetterskipFryslân #Moddergat #Lauwersoog #Wierum #zeehondencentrum #Pieterburen #schippers #Wadstruner #Noordster #naareenrijkewaddenzee #opruimactie #schoonmaakactie #HavenLauwersoog #Texel #Vlieland #Terschelling #Ameland #Schiermonnikoog #Borkum #Waddeneilanden