Scholeksters broeden weer op ons dak

Vorige maand (op 21 april 2019, het begin van de lente) hebben Jan en Barbara open kisten geplaatst op verschillende daken in de buurt van de haven van Lauwersoog. Ze vulden de kisten met stenen, een bijpassend strooisel voor scholeksters om hun eieren in te leggen. Ten minste twee kisten worden nu geclaimd door twee paar liefdesvogels. Een van de kratten heeft zeker eieren. Dat nest ligt pal op het dak en terras van ons restaurant.

Webcam Lauwersoog

Er is een webcam geplaatst zodat we allemaal kunnen genieten van de wonderen van de natuur zonder de vogels te storen. Op deze website kun je ook kun je andere nesten in de regio en verder bekijken met de vogelcam. Hieronder een linkje naar “ons” nestje. Zo te zien vier eieren.

Scholeksters nestelen op webcam Lauwersoog – Waddenzee

Het Scholekster nest op ‘t Ailand Lauwersoog (Webcam)

Broedseizoen half april tot juli

Scholeksters zijn trekvogels. Ze wonen in de buurt van de kust en eten schaaldieren zoals oesters en kokkels, wormen en krabben. Het broedseizoen loopt van half april tot juli. Ze zijn erg gehecht aan hun territorium en paren komen elk jaar terug naar hetzelfde gebied. Ze leggen hun eieren in grasland (of in kisten met stenen) waar ze rond twee of vier eieren leggen. De eieren komen uit na 25 tot 27 dagen incubatie.

Scholekster in een nest krat gevuld met stenen

De laatste jaren daalt de populatie van scholeksters wereldwijd. Vorig jaar was er ook een hoge graad van kokkelsterfte. Minder voedsel en minder beschikbare broedgebieden zijn enkele van de redenen voor deze achteruitgang.

Help ook scholeksters broeden

Om het broeden van deze vogels te stimuleren hebben Jan en Barbara sinds 2013 de rotskratten op de daken in de haven Lauweroog bij de Waddenzee geplaatst. En met succes! Ze adviseren iedereen die in de buurt van de kust en de Waddenzee woont om hetzelfde te doen: om de scholeksters te helpen broeden, plaats een krat met stenen op een dak om het nest te beschermen tegen roofdieren zoals vossen en zorg ervoor dat je een krat met gaten gebruikt zodat water kan drain en eieren zullen niet rotten en voorkomen dat uitgekomen scholeksters verdrinken.

En nu is het wachten tot de eitjes uitkomen!!!