‘t Ailand 7 jaar! 2,3,4 nov taart!

‘t Ailand 7 jaar!

In november 2018 bestaat ‘t Ailand Lauwersoog 7 jaar. We vieren ons bestaan in het weekend van 2,3, en 4 november in ‘t Ailand met taartjes en muziek.

Foto door Katrine Klinken

Dank jullie wel

Het begon met een eigen viskraam op de biologische boerenmarkt. Daarna kwam de opening van ons eigen visrestaurant, het fileerlokaal en de wadvistochten. Veel mensen hebben ons geholpen te komen waar we nu zijn. De medewerkers en gasten van ons eigen restaurant in Lauwersoog, de deelnemers aan de workshops en wadvistochten, de klanten op de markt in Amsterdam en Utrecht, vrienden, familie, buren en collega’s, en de vele restaurants die onze vis en de vis van collega’s serveren. “Eten wat het Wad Schaft”. We zijn jullie allen dankbaar en voelen ons trots op ons vak. We beleefden veel mooie momenten. En we zijn blij dat we mogen vieren dat we er nog steeds zijn.

Lees meer over de missie van Goede Vissers Jan en Barbara in het artikel van Nationaal Park Lauwersmeer van 15 oktober 2018.

Wad ‘n werk

Het leven als visser/restauranthouder kan ook moeilijk zijn. De toekomst van de kleine kustvisserij in Nederland is uiterst onzeker. Dat maakt ons als vissers ook onzeker over onze toekomst, ons werk, ons inkomen. Gelukkig hadden we een prachtige zomer met veel tevreden gasten, dat geeft plezier. Bij gebrek aan een kok staat Barbara sinds mei zelf in de keuken. “Ik heb lol in het koken en de goede reacties geven veel voldoening.” Helaas zijn er nog zoveel andere zaken die aandacht vragen zoals visvergunningen en de veranderende visstanden. “ Vechten helpt, maar je wordt er wel moe van. ..” Lees meer over het mooie vak met ook een zware en onzekere kant in het verhaal van Jan en Barbara in dit artikel van NRC op 14 sept. j.l. Je wilt niet dat je kind wadvisser wordt. “Zolang we niet gezonken zijn, heeft het zin om te pompen.” .

Vanaf aankomend weekend hebben we overigens weer een nieuwe kok in de keuken! Dat is al een mooi verjaardagscadeau voor Jan en Barbara! Deze kok zal Barbara ontlasten van haar culinaire taken, zodat zij hopelijk weer wat meer tijd heeft voor visserijzaken :-).

Kroon op het werk

Soms willen we het daar ook liever niet over hebben. We hebben een prachtig beroep, in een geweldig kustgebied, en we brengen mooie vis aan de wal. Collega visser Miranda Bout vertelt in deze video uit dec. 2016 over het visservak en heeft het over de harders, het contact met koks en handelaren, de rol van de visafslag… we kunnen niet zonder elkaar! En als kustvissers hebben we zoveel met elkaar gemeen, Noord & Zuid. Bekijk de video Kroon op het werk van Job, een video door Hiske Ridder.