Zaterdag 17 augustus Open Visserij dag in Lauwersoog

Op zaterdag 17 augustus vindt de Open Visserij dag ’10 Jaar Waddenzee Werelderfgoed’ plaats. De haven van Lauwersoog is deze middag dé plek om kennis te maken met de (duurzame) visserij op het Wad. Lauwersoog en vissers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dit delen ze deze middag graag met inwoners en bezoekers aan de regio. Samen met de vissers en ondernemers in Lauwersoog is er door Waddenland een uitgebreid en bijzonder programma samengesteld.

Goede Vissers TS31 Jan en Barbara. Foto door Erik Slot.

10 Jaar UNESCO Waddenzee Werelderfgoed

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed is uitgeroepen. Een heel bijzondere status voor dit unieke natuurgebied, waar eb en vloed een cruciale rol spelen. Dit enorme getijdengebied is van groot belang voor miljoenen vogels en vissen. Tijdens de Open Visserij dag nemen vissers uit Lauwersoog bezoekers mee de Waddenzee op om hen kennis te laten maken met dit unieke en rijke gebied en hun vak, de Visserij.

Programma Visserij dag Lauwersoog

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Vaartochten elk half uur

Stap aan boord van echte vissersboten welke de hele week op zee zijn geweest om vis te vangen op de Noordzee. De vissers zullen zelf aanwezig zijn op de vissersboten om uitleg te geven over het leven als visser en beantwoorden vele vragen welke iedereen van de vissers wil weten, zoals wanneer vaart men uit, met hoeveel man is men aan boord, hoe werkt het tuig, waar wordt op gevist en wat is duurzaam vissen? Kortom: tijdens deze vaartochten kom vind je antwoorden op al je vragen.

Deze dag varen zowel de ZK9 en ZK18 afwisseld het Wad op. Elk halfuur zal er een boot uitvaren uit de haven van Lauwersoog.

Poon fileren

Tijdens de Open Visserijdag 10 jaar UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee kun je bij ons bij ‘t Ailand Lauwersoog in een uurtje leren vis fileren. In een uur leren wij je hoe je poon moet fileren. Je leert de magische ponentruc en je maakt zelf een paar poontjes ‘panklaar’. Die mag je vervolgens zelf op de BBQ grillen en opeten. Als je geen honger hebt kan je ze ook inpakken en mee naar huis nemen.

Ontdek plankton

‘t Ailand neemt je deze middag mee het Wad op om Plankton te vissen en bekijken. Plankton is een onmisbare schakel in het ecosysteem van de Waddenzee en zorgt daarnaast voor de zuurstof in de lucht.

Datum, tijd en locatie

De Visserij dag Waddenzee vindt plaats op Zaterdag 17 augustus 2019 van 13.00 tot 17.00 uur. Locatie is de (vissers) Haven van Lauwersoog ter hoogte van adres Haven 49 en 49A 9976 VN Lauwersoog.

Aanmelden is gewenst

Mocht je al zeker weten dat je op 17 augustus langs komt in Lauwersoog voor de Open Visserijdag, dan vinden we het fijn als je je aanmeldt. Na aanmelding ontvang je via de email een bevestiging en alle informatie over deze dag.

Gebruik dit formulier om je aan te melden voor deze dag.

Waddenland; land van boeren en vissers

Met het project Waddenland Boerenland wil Stichting Promotie Waddenland toeristen, inwoners en toeristische ondernemers in het gebied op vernieuwende wijze kennis laten maken met het agrarische aanbod in de regio.

Meer info is te vinden op de website Waddenland.nl.